Trattkantarell-smörgåsar

• smör
• ½ vitlöksklyfta
• 5 cm gurkbit
• en liten handfull trattkantareller
• 2 skivor av t.ex. Perheleipureiden Ruisvarras
• 2 teskedar grön pesto
• (smetana)

 

Så här gör du

Hacka vitlöken liten, dela gurkan och skrapa fröna ut med en liten sked. Dela andra halvan i två bitar och skiva gurkan i små bitar. Stek vitlöken gurkbitarna en stund på stekpannan med smör. Lägg till trattkantarellerna och stek en stund till. Häll fyllningen på tallriken och låt bröden steka ett ögonblick på stekpannan, så att de får lite extra smak. Pensla ytan lätt med pesto och lägg till svamparna och gurkorna. Lite smetana kan lyfta fram svamparnas läckra smak.

Svampsoppa (4-6 personer)

Soppan kan tillverkas av vilka som helst Marjex-svampar.

• 1 Marjex-svampförpackning
• 1 lök
• 1 matsked margarin eller smör, kryddor
• 2 matskedar vetemjöl
• 5 dl vatten
• 2 dl grädde
• Krydda med grönpeppar och gräslök

Så här gör du

Skölj först svamparna och koka upp två gånger för att få bort salten, max 1 minut per kokning. Alternativt kan du blöta svamparna ett dygn i kall vatten. Krama ur vattnet och hacka löken och svamparna. Stek svamparna lätt på stekpannan. Tillsätt vatten, svamparna och löken i kastrullen och strö mjöl på toppen. Tillsätt margarin eller smör och kryddorna. Koka för 15 minuter på svag värme, tillsätt grädden och koka upp. Njut!

Svampsallad (4-6 personer)

Salladen kan tillverkas av vilka som helst Marjex-svampar.

  • 1 Marjex-svampförpackning
  • 1 lök
  • 2dl grädde

Så här gör du

Skölj först svamparna och koka upp två gånger för att få bort salten, max 1 minut per kokning. Krama ur vattnet och hacka löken och svamparna till en sallad. Vispa grädden och blanda ordentligt i salladen. I stället för grädde kan du också använda gräddfil / smetana. Salladen är också klar utan grädde / gräddfil / smetana.

Svamprisotto (4 personer)

• 3dl Marjex-skogssvampar
• 2 lök
• 2 dl ris
• 2 matskedar margarin eller smör
• 4 dl vatten
• 1 buljong
• 1 nypa vitpeppar
• hackat dill

Så här gör du

Bryn svamparna och hackade löken i fett. Tillsät risen. Låt sjuda en stund. Tillsätt vattnet och buljongen. Sjud tills färdig och njut.

Gurksoppa

• 3 matskedar smör
• 1 lök
• 3 vitlöksklyftor
• 2 Marjex saltgurkor
• 1 Marjex vitlöksgurka
• 1 matsked basilika
• hela bitar av vitpeppar
• 8 dl köttbuljong
• 1 tesked smetana

Så här gör du

Skiva löken och gurkorna. Smält smöret i en kastrull. Låt löken, gurkorna och kryddorna koka i smöret ungefär 10 minuter. Häll i köttbuljongen och låt soppan sjuda i ca. 10 minuter. Tillsätt gräddfil, rör om och servera genast!

Sopplättar (4 personer)

• 2 ägg
• 1/2 l mjölk
• 2 1/2 dl vetemjöl
• 1/2 tesked salt
• 3 dl förbehandlade, hackade Marjex-stensoppar
• smör för stekningen

Så här gör du

Blanda sönder strukturen av äggen. Tillsätt mjölk, mjöl, salt och svampar. Stek tunna plättor av degen i en liten mängd fett.

Små svamppizzor (10 st)

Fyllning:
• 4 dl hackade Marjex-svampar (soppar och/eller kantareller)
• 2 hackade lök
• 2 matskedar margarin eller smör
• 1 dl vetemjöl
• 1 dl grädde
• 1/4 tesked vitpeppar
• (salt)
• 4-5 skivade tomater
• 2 teskedar körvel
• 3 dl riven ost

Deg:

• 2 dl vatten
• 15 g jäst
• 1 tesked salt
• 3 matskedar olja
• 5 dl vetemjöl

Så här gör du

Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda i salt, olja och vetemjöl. Knåda degen tills den är jämn. Baka degen till en stång och dela den i 10 bitar. Rulla bitarna till bollar och klappa dem till runda pizzabottnar. Låt jäsa på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Förbered fyllningen under tiden. Bryn svamparna och löken lätt på stekpannan med smör. Blanda i vetemjölen och grädden. Låt blandningen koka en stund. Krydda grytan med vitpeppar och vid behov med salt. Sprid svampgrytan på de jästa pizzabottnarna. Sprid på skivade tomater och strö körveln och rivna osten på. Stek pizzorna i 250 grader 12-15 minuter.
Tips

Om du vill, så kan du också göra en stor pizza i stället för 10 små.