Marjex® mustikka pakaste, 400g
Vaccinium Myrtillius
Ravintoarvo:
Mustikka on E-vitamiinin ja kuidun lähde. Mustikan valtti on kuitenkin sen sisältämät antosyaaniyhdisteet, joita luonnonmustikassa on kolmen- viisinkertaisia määriä viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna. Luonnonmustikan tummansininen tai purppurainen malto johtuukin sen suuresta antosyaanipitoisuudesta, kun taas pensasmustikka on sisältä vaalean värinen.
Käyttö:
Mustikka sopii raaka-aineeksi mm. marjakeittoihin, leivonnaisiin, pirtelöihin, puuroihin ja mehuihin. Mustikkaa säilötään pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi. Elintarviketeollisuus käyttää mustikkaa mehujen, hillojen, mehutiivisteiden, kuivattujen marjojen, marjajauheiden sekä vilja- ja meijerituotteiden valmistuksessa.
Säilytys:
Pakastelämpötilassa (- 18 °C)
Jääkaapissa 2 vuorokautta.
Sulaneita marjoja ei saa jäädyttää uudelleen.
Kasvupaikat:
Mustikka kasvaa yleisenä koko Suomessa. Mustikka on tyypillinen havumetsien kasvi, jonka varpu voi kasvaa jopa 30 vuotta. Se viihtyy Etelä-Suomessa runsaana lehtomaisilla, tuoreilla ja kuivahkoilla kankailla. Pohjois-Suomessa mustikkaa tavataan hieman kuivemmilla ja karummilla kangasmailla. Mustikka viihtyy varjoisilla kasvupaikoilla, ei suorassa auringonpaisteessa. Pohjoisrinteet, hakkuualueiden reunat ja metsälampien rantatörmät ovat paikkoja, joista mustikkaa kannattaa etsiä.
Lähde ja lisätietoa: https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/luonnonmarjat/mustikka/