Marjex® mustikkajauhe, 90g
Pakastekuivattu mustikka (90g) sisältää 100% marjaa, jotka ovat kuivatettu pakastekuivaus -menetelmällä. 90 grammaa pakastekuivattuja marjoja vastaa n. 900 grammaa tuoreita marjoja. Pakastekuivaus säilyttää marjan omat vitamiinit ja muut ravintoarvot. Marjoihin ei ole lisätty sokeria, lisä- eikä säilöntäaineita.
Lisätietoa pakastekuivauksesta:
“Tavallisin tällä hetkellä käytetyistä ruuan kuivausmenetelmistä on sumukuivaus kuumalla ilmalla. Tällä menetelmällä on kuitenkin lukuisia haittapuolia, koska kuumennus vaikuttaa ruuan tai muun biologisen materiaalin fysikaalisiin, kemiallisiin/biologisiin ominaisuuksiin. Tavallinen sumukuivaus aiheuttaa ei-toivottuja kemiallisia reaktioita ja biokemiallisia muutoksia ruuan rakenteessa ja entsyymiaktiivisuuksissa. Se voi heikentää biologisen materiaalin kykyä sitoa vettä ja vaurioittaa sen rakenteita.
Pakastekuivaus (lyofilisaatio) on suhteellisen uusi menetelmä elintarviketeollisuudessa, siinä pakastetusta biologisesta materiaalista poistetaan vesi vakuumissa, tällöin vesi höyrystyy (sublimoituu) pois ilman, että prosessissa tarvitsee käyttää kuumennusta. Pakastekuivauksesta on tullut tärkein menetelmä säilyttää biologisia materiaaleja, jotka ovat herkkiä kuumakäsittelylle. Erityisen tehokas pakastekuivaus on kun siinä käytetään nestemäistä typpeä. Menetelmällä pakastettavia materiaaleja ovat nykyisin erilaiset kasvikset, yrtit ja kompleksiset farmaseuttiset tuotteet, lisääntymiskykyiset bakteerit ja sienet. Pakastekuivausta on testattu menestyksellisesti myös kukkiin, kosmetiikkatuotteisiin, pigmenttiväreihin ja entsyymeihin.” [Lähde: Suomen Terveystaito]