Marjex® vadelma pakaste, 2kg
Rubus idaeus
Ravintoarvo:
Vadelma sisältää C-vitamiinia ja folaattia. 2 dl:ssa vadelmia on C-vitamiinia saman verran kuin yhdessä mandariinissa. Marja on myös hyvä ravintokuidun lähde. Vadelma sisältää kerrannaisluumarjoille tyypillisiä polyfenoleja, ellagitanniineja.
Käyttö:
Vadelmaa käytetään mm. mehujen valmistukseen, marjakeittoihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Aromikas marja maistuu sellaisenaan tai lisänä välipalalla, iltapalalla tai aamiaisella. Vadelmaa voi yhdistää muiden marjojen kanssa: mustikan kera siitä valmistuu maukasta kuningatarhilloa. Marjoja säilötään pakastettuna, mehuna, hillona ja kuivattuna marjana.
Säilytys:
Pakastelämpötilassa (- 18 °C)
Jääkaapissa 2 vuorokautta.
Sulaneita marjoja ei saa jäädyttää uudelleen.
Kasvupaikat:
Vadelma on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka. Pohjoisempana lajia tavataan paikoittain. Etelä-Suomessa vadelma on satoisimpia luonnonmarjoja. Vadelma kasvaa lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla, ojien ja metsien reunamilla, purojen ja jokien rannoilla sekä hakkuaukeilla ja tienvarsilla. Laji leviää nopeasti päätehakkuun jälkeen ravinteisille metsänuudistusaloille ja säilyy niillä noin 20–30 vuotta.
Lähde ja lisätietoa: https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/luonnonmarjat/vadelma/